A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György

Rolla János kapta az idei Weiner Leó Emlékdíjat

2015. május 14.

Rolla János hegedűművésznek, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetőjének ítélték a 2015. évi Weiner Leó Emlékdíjat.

A 70. születésnapját tavaly ünneplő Kossuth-díjas muzsikus szerdán délután vehette át az elismerést a Zeneakadémia tanácstermében. A díj odaítéléséről kuratórium döntött, melynek elnöke Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora, tagjai Devich János gordonka-, Devich Sándor hegedű-, valamint Falvai Sándor és Gulyás Márta zongoraművész. Devich János a díjátadón elmondott laudációjában kiemelte: "Rolla János fiatalokat nevel emberi magatartásával, kedves derűjével, ugyanakkor kérlelhetetlen szakmai szigorával, biztos stílusérzékével, rendíthetetlen munkabírásával és munkamoráljával. Példát mutat arra, hogy a kitűzött cél eléréséhez a tehetség elmaradhatatlan társa a szorgalom és a megbízhatóság."

Weiner Leó örököse, Schwartz Imréné végrendelete alapján a Zeneakadémia örökölte a zeneszerző hagyatékát és a számláin lévő pénzösszegeket. A pénz méltó felhasználására az egyetem kuratóriumot hozott létre, amely 2004-ben megalapította a Weiner Leó Emlékdíjat. A díjat olyan művészek kaphatják meg, akik kiemelkedő előadóművészi tevékenységükkel a hazai és nemzetközi hangversenyéletben évtizedeken át a kamarazenei kultúrát szolgálták. A Weiner Leó Emlékdíjat első alkalommal 2004-ben Banda Ede gordonkaművész kapta. Az elmúlt években a díjban részesült Hevesi Judit és Miklós György (megosztva), Devich Sándor és Konrád György (megosztva), a Bartók Vonósnégyes, Zempléni Kornél, Weninger Richard és Kassai István.

Az idei díjazott, Rolla János a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőteleken született. Hegedűtanulmányai mellett sokáig mérnöknek készült, végül a Zeneakadémián Kovács Dénes tanítványaként diplomázott 1969-ben. Még egyetemi évei alatt alapította meg zeneakadémista társaival 1963 tavaszán a Liszt Ferenc Kamarazenekart, melynek koncertmestere, majd művészeti vezetője lett. Együttesével a világ legrangosabb fesztiváljain és koncerttermeiben lépett fel, játszottak a New York-i Carnegie Hall, a sydneyi Operaház, és az amszterdami Concertgebouw színpadán, és olyan művészek voltak partnereik, mint Maurice André, Jean-Pierre Rampal, Msztyiszlav Rosztropovics, Isaac Stern vagy Szvjatoszlav Richter. 1992-ben Rolla János kezdeményezte a Zempléni Művészeti Napok (mai nevén Zempléni Fesztivál) életre hívását, 2006-ban Sárospatak díszpolgárává választották. Művészete elismeréseként megkapta az érdemes művész címet (1981), a Bartók-Pásztory-díjat (1984), a Kossuth-díjat (1985), a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét (1994), a Széchényi Ferenc-érmet (1999), a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal polgári tagozata kitüntetést (2004), a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíját (2006), a Hazám-díjat (2011). A francia kormány 1991-ben a művészetek kategóriájában a Becsületrend Lovagja címmel tüntette ki, 2007-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli tanára lett, 2009-től két évig ő vezette a kamarazene tanszéket.

 

MTI/zeneakademia.hu

Címkék