A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

Számos díjat nyertek zeneakadémisták a Lantos Rezső-versenyen

2024. április 22.

A fiatal karvezetők országos megmérettetésén második helyezést és különdíjakat nyertek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei, az első díjat a debreceni intézmény hallgatója vehette át.

Az eseményt minden évben meghirdeti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester és Karvezető Tanszéke, valamint a Lantos Rezső Alapítvány, egyetemi és főiskolai hallgatók részére. A verseny célja, hogy fórumot teremtsen számukra ahhoz, hogy megmutathassák vezényléstechnikai tudásukat, és pártatlan szakértői bizottság előtt bizonyíthassák a hatékony kórusmunkához szükséges művészi, pedagógiai rátermettségüket.

A megmérettetésen zsűri előtt mérték össze tudásukat a zenei felsőoktatás karvezetőképzéseiben részt vevő hallgatók, illetve a tavaly diplomát szerzett kóruskarnagyok.

A zsűri elnöke Erdei Péter Liszt-díjas kiváló művész, a Kodály Intézet egykori igazgatója, tagjai pedig Mindszenty Zsuzsánna Liszt-díjjal és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett karnagy, az ELTE Bölcsészettudományi Kar Zenei Tanszék docense, a Musica Nostra Kórus alapító karnagya, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) elnöke, valamint Gyöngyösi Levente Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző voltak.

A 150 000 forinttal járó első díjat Szikszai Patrik Imre (Debreceni Egyetem) nyerte, aki az 50 000 forintos Gerenday Ágnes Emlékdíjat is megkapta. A 120 000 forintos második helyezést Vizi István (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) vehette át, neki ítélték az Erkel Ferenc Vegyeskar Alapítvány különdíját (vezénylési lehetőség) és a legjobb Kodály egynemű kar vezényléséért járó elismerést is. A 100 000 forinttal járó harmadik díjat Csonki Márta Flóra (Debreceni Egyetem) nyerte. A döntőbe jutott 3 versenyző mindemellett könyvjutalmat is átvehetett.

A Párkai István-díjat (vezénylési lehetőség a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar egy 2024. évi koncertjén) Strazdina Raima Anna (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem), a KÓTA különdíját (részvételi lehetőség a szervezet valamelyik rendezvényén) pedig Oravecz Péter (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) kapta.

Az első díjat a Lantos Rezső Alapítvány, a második díjat a Zeneakadémia Alapítvány, a harmadik díjat a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány finanszírozza, a különdíjakat pedig – pénzjutalom, vezénylési vagy részvételi lehetőség, könyv – a verseny támogató partnerei ajánlották fel.

Köztük van a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Zeneakadémia Alapítvány a Lantos Rezső Emlékalapítvány és a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány mellett a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar (Szabó Soma karnagy), a Kontrapunkt Kiadó, a KÓTA, az Erkel Ferenc Vegyeskar Alapítvány, a Magyar Kodály Társaság, a Bárdos Lajos Társaság és az Andor Ilona Baráti Társaság