Az ízlés valaminek a tagadása. A zseni állít, mindig csak állít.

Liszt Ferenc

Szólistaváltozás a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

2015. január 9.

Rados Ferenc váratlan megbetegedése miatt Fejérvári Zoltán játssza Schumann a-moll zongoraversenyének szólóját január 9-én.

Fejérvári Zoltán 1986-ban született, Madridban Dimitrij Baskirov osztályában tanult, majd a Zeneakadémián folytatta tanulmányait Wagner Rita, Kemenes András és Várjon Dénes növendékeként. Játszott a Budapesti Fesztiválzenkarral és a Nemzeti Filharmonikusokkal, 2010-ben második díjat nyert a Manchesteri Nemzetközi Zongoraversenyen, 2013-ban elnyerte a Liszt Társaság hanglemez-nagydíját, 2014-ben pedig Junior Prima díjjal tüntették ki.

Az est szólistája eredetileg a 80. életévét 2014. október 26-án betöltött Rados Ferenc lett volna, aki, 1964 óta tanított a Zeneakadémián. Mint pedagógus, egy egész zenészgeneráció számára bírt meghatározó jelentőséggel: tanította Ránki Dezsőt, Kocsis Zoltánt és Schiff Andrást, kamarazene professzorként pedig a Bartók Vonósnégyestől Kelemen Barnabásig szinte mindenkit, aki a magyar zene élvonalához tartozik. A világ különböző tájain tartott mesterkurzusokon ma is tanít. Az est karmestere, Takács-Nagy Gábor vonósnégyesével járt Radoshoz, s máig vallja, hogy a kvartett sikereit nagyrészt annak köszönhetik, amit tőle tanultak – így ha személyesen nem is, szellemiségével mindenképpen jelen lesz a január 9-ei koncerten a Nagyteremben, melyen a Schumann-zongoraverseny mellett a programzenei műfaj egyik emblematikus alkotása, Beethoven VI. szimfóniája lesz hallható, míg a hangverseny nyitányaként ennek a programzenei műfajnak a romantika által továbbgondolt, szintén ábrázoló-láttató szimfonikus változata, Mendelssohn skóciai élmények alapján írt „hangos útikönyve” szólal meg.