A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György

Téli programkavalkád a Zeneakadémián

2015. január 5.

Újra lesz operavizsga-fesztivál, barokk és kortárs est, jazz és népzene, de egy világhírű vonósnégyes és egy norvég hegedűs sztár is érkezik a Liszt Ferenc térre január-február folyamán.

Január 10-én a második alkalommal megrendezendő Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál nyitókoncertjére várják a kortárs zenére kíváncsi, és a dramatikus koncert, illetve a hangszínház műfajaira nyitott érdeklődőket. Maurice Lenhard bariton, és a Horváth Balázs vezette THReNSeMBle kortárs zenei együttes Otto M. Zykan, Simon Steen-Andersen, Otto M. Zykan, Gryllus Samu és George Aperghis műfajokon átívelő izgalmas új kompozícióit mutatják be a Solti Teremben - az esti koncertet megelőzően 17.00 órától interaktív műhelyfoglalkozás formájában is.

Második alkalommal rendez a Zeneakadémia nemzetközi seregszemlét európai zeneművészeti egyetemek opera-tanszakainak kortárs produkcióiból. A 2015-ös Operavizsga-fesztivál keretében január 19-én és 23-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operaénekes hallgatói mutatkoznak be: Almási-Tóth András rendező Rossini három operáját gyúrta össze számukra SITCOM címmel. Január 22-én a Firenzei Cherubini Konzervatórium Don Giovanni-előadását, a zárónapon pedig a Poznani Művészeti Egyetem Edgar Allan Poe novellája alapján készült A furcsa véletlenek angyala című produkcióját hallhatja-láthatja a nagyközönség.
 

 

A Négyszer négyes-sorozat keretében február 7-én az angol vonósnégyes hagyomány egyik legjelentősebb formációja, az 1972-ben alakult, immár a kétezredik koncertjén is túl járó legendás Brodsky Quartet látogat a Zeneakadémiára. Koncertjükön Schubert töredékben maradt c-moll vonósnégyese, Beethoven kései cisz-moll kvartettje, és a Schönbergnek dedikált II. Zemlinsky-vonósnégyes hangzik el.

„Négyes házasság, amely a mennyben köttetett." Ekként aposztrofálta a Jazz Breakfast nevű angol internetes jazz-portál napjaink egyik legizgalmasabb jazz-kvartettjének, a The Impossible Gentlemen létrejöttét. A felállás valóban lenyűgöző: Steve Rodby játszik bőgőn, aki harminc évig volt Pat Metheny együttesének tagja, a kevésbé ismert, de nem kevésbé foglalkoztatott és elismert amerikai muzsikus, Adam Nussbaum dobol (a Gil Evans Orchestra ritmusszekciójának egykori tartóoszlopa), a 21. század egyik legnagyobb brit jazz-zongorista ígérete, Gwilym Simcock zongorázik, gitáron pedig a szigetország legzseniálisabb jazzelőadója, Mike Walker játszik - február 9-én a Zeneakadémián.
 

 

Az 1995-ben alapított Aura Musicale, napjaink egyik legizgalmasabb hazai historikus együttese február 13-án lép fel a Solti Teremben. Az együttes művészeti vezetője Máté Balázs, aki Jordi Savall, Mark Minkowski és számos más „historikus nagyágyú" első számú csellistája. Koncertjük műsorán hitvallásuknak megfelelően slágerdarabok és ritkán hallható remekművek egyaránt szerepelnek: Corelli „Karácsonyi" concertója és Vivaldi egyik csellóversenye (Máté Balázs szólójával) mellett egy Bach-kantáta, valamint egy 2001-ben felfedezett, Händelnek tulajdonított Gloria is szerepel a koncert műsorán.

A Zeneakadémia művésztanárait és legtehetségesebb növendékeit bemutató Élesben-sorozat keretében február 15-én A Vonós Tanszék kiválóságai lépnek a Nagyterem pódiumára Szenthelyi Miklós tanszékvezető irányításával. Szabadi Vilmos, Onczay Csaba és Bársony Péter, illetve a már szólistaként is szárnyaikat próbálgató hallgatók előadásában Bachtól Ligetiig lesznek hallhatók vonós hangszerekre írott közismert és ritkán hallható remekművek - részben izgalmas átiratokban.


A vonós tanszék

 

Pál István Szalonna és Bandája nagyszabású műsorral ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját február 19-én. Az estet három gondolat köré építik: néptánc és népzene, mesterek és példaképek, valamint generációk elválaszthatatlanságáról vall zenében a Magyar Állami Népi Együttes kísérőzenekaraként világot látott csapat, illetve táncos és zenész vendégeik, továbbá az Erdélyből és a Rábaközből érkező hagyományőrző prímások.

A Zeneakadémián először lép fel február 24-én Vilde Frang. A norvég hegedűs világsztárt Mozart népszerű, törökös elemeket tartalmazó A-dúr hegedűversenyében az 1988-ban alapított Amsterdam Sinfonietta, napjaink egyik legfoglalkoztatottabb vonószenekara fogja kísérni. A versenymű előtt és után egy-egy norvég szerző darabja lesz hallható: Grieg Holberg-szvitjét aligha kell bemutatni a közönségnek, az 1952-es születésű Magnar Åm neve azonban alighanem ismeretlenül cseng Magyarországon. A koncert zárószámaként a Bizalmas levelek alcímű második Janáček-vonósnégyes szólal meg vonószenekari átiratban.
 

 

A Zeneakadémia Koncertközpont programjaira jegyek a fenti linkeket követve, illetve a Zeneakadémia jegypénztárában (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8., a főbejárat mellett, nyitva naponta 10.00‑18.00 óra között, illetve előadási napokon a szünet végéig) vásárolhatók meg. Pénztárunkban a Zeneakadémia ajándékkártyája, illetve korlátozott számban még elérhető 2015-ös bérletei mellett január 1-től A la carte bérlet is váltható, amelynek keretében az egyidejűleg három különböző előadásra jegyet váltó vásárlóink az egyes jegyek áraihoz képest 10%, négy különböző előadásra 15%, öt különböző előadásra 20% kedvezményben részesülnek. Akár olyan, A cselló éve-bérlet is összeállítható tehát, amelyben csak a 2015-ben a Zeneakadémiára látogató világhíres csellista csillagok, és a babérjaikra törő fiatal pályatársak koncertjei szerepelnek. Ez a kedvezmény 2015. június 30-ig igénybe vehető a Zeneakadémia Koncertközpont összes - tehát bérleten kívüli - saját rendezésű koncertjeire is. Az aktuálisan elérhető jegykínálat a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri pénztárában, illetve a zeneakademia.hu/jegykinalat oldalon érhető el, az À la carte bérlet azonban kizárólag a pénztárban váltható meg.