Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György

Újabb nemzetközi hárfás sikerek

2014. szeptember 25.

Razvaljajeva Anasztázia szólóhárfa kategóriában, és Környei Miklós gitárművésszel kamara kategóriában is harmadik díjat szerzett az olaszországi Brioscóban 2014. Szeptember 10-14 között megrendezett IV. Nemzetközi "Suoni d'Arpa" Versenyen.

Razvaljajeva Anasztázia Oroszországban született, 1993 óta él Magyarországon. Édesanyja, Gorbunova Natalia hárfaművész volt az első tanára, majd Felletár Melindánál tanult a szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumban. 2011-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Vigh Andrea tanítványaként. Versenyeredményei közül a legjelentősebbek az 1999-ben szerzett ezüstérem a Nemzetközi Arles-i Kamarazenei Versenyen, illetve a 14. Nemzetközi "Petar Konjovic" Zenei Verseny aranyérme 2009-ben, Belgrádban. A versenyzés mellett számos nemzetközi mesterkurzuson vett részt, és rendszeresen ad szóló- és kamaraesteket. 2011-ben Junior Prima Díjat kapott. 2011 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának (DLA) hallgatója, 2013 őszétől az egyetem tanársegéde.
 

Fotó: Raffay Zsófi


Környei Miklós a Bartók konziban Szilvágyi Sándor növendéke volt, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen – ahol a Tehetséggondozó program egyik kiválasztottja volt – Eötvös József tanítványaként diplomázott 2011-ben, kamarazene tanárai Devich Sándor, Devich János és Botvay Károly voltak. Részt vett mások mellett Leo Brouwer, Zoran Dukic, Thomas Müller-Perign, továbbá David Russell, és Pepe Romero mesterkurzusain. Rendszeresen koncertezik szólistaként és kamarazenészként itthon és külföldön, számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja. 2010-ben jelent meg első, Bartus Réka oboaművésszel közös lemeze Chamber music for oboe & guitar címmel.

A két fiatal művész Duo Musiciens Libres néven ismert duója 2011-ben alakult, és az eredeti hárfa–gitár darabok felkutatása mellett saját átiratokat is készít. Fontosnak tartják a kortárs zene közvetítését, több fiatal magyar zeneszerzővel együtt fáradhatatlanul dolgoznak a repertoár szélesítésén. A március 2-án a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében fellépő Musiciens Libres kamaraegyüttes tagjaiként aktívan koncerteznek szóló- és kamarazenészként is.

Címkék