Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek

Újra nemzetközi konzorciumot vezet a Zeneakadémia Kodály Intézete

2021. április 20.

Két évvel az előző, kiváló minősítést kapott Kodály HUB projektje után, újra az Erasmus+ pályázati nyertesek között van a Zeneakadémia Kodály Intézete. Ezúttal a Covid-járvány okozta hátrányok kompenzálására kiírt rendkívüli pályázati felhívásra benyújtott projektjét – PRESTO: Practices and Resources for Equipping Schools to Teach Music Online – tartotta támogatásra méltónak a Tempus Közalapítvány.

„Korábban nem gondoltuk volna, hogy egyszer a kóruséneklésről kiderül, hogy a legveszélyesebb tevékenységek közé tartozik, ahogyan azt sem tudtuk volna elképzelni, hogy éneklés nélküli énekórákat kell majd tartani, hangszeres órát pedig on-line mennek egyszer. A koronavírus-járvány nemcsak az élő koncertekre gyakorolt negatív hatást, hanem a zeneoktatásra is” – nyilatkozta Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója.

Az öttagú nemzetközi konzorcium azt vállalta, hogy a leginkább érintett három területre (tantermi ének- és szolfézsóra, hangszeres képzés, kóruséneklés) olyan oktatási csomagot dolgoz ki, amely amellett, hogy módszertani útmutatást nyújt, oktatóvideókon keresztül ad segítséget a zenei távoktatáshoz, próbák tartásához, kórusok betanításához, virtuális koncertek tartásához. Olyan új művek születnek majd gyerekkórusok számára, amelyek segítik a kortárs zene megértését és befogadását, valamint alkalmas online betanításra is. A fejlesztések során az intézet épít a partnerek korábbi innovatív megoldásaira, a legújabb technológiai újításokra és a távoktatásban szerzett eddigi tapasztalatokra. A konzorciumi tagok, akik amellett, hogy anyaországuk szakterületi specialistái, mindannyian elkötelezett hívei Kodály Zoltán zenepedagógiai alapelveinek.

A projekt 2021 áprilisában indul és 2 évig tart, az Erasmus+ Stratégiai Partnerségi programból közel 270.000 € támogatásban részesült.

A konzorcium tagjai: