Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz

Várdai István sikere New York-ban

2014. május 27.

A Zeneakadémián diplomázott csellóművész május 21-22-én Bach szóló csellóra írt szvitjeiből összeállított műsorral mutatkozott be és aratott közönségsikert New York egyik legrangosabb kamarazenei sorozatának keretében.

A teltházas koncerteket hosszú "standing ovation" követte, de nemcsak a tengerentúli közönséget, hanem a szakmát is meggyőzte Várdai István. A The New York Times 2014. május 26-i számában Vivien Schweitzer úgy fogalmazott: dicséretes könnyedséggel és virtuozitással játszott. Várdai István amerikai debütálásának méltatásában a kritikus kitért arra, hogy Bach eredetileg öthúros csellóra írta darabjait, ezért a mai előadóknak a hiányzó húrt az a húron magasan, egyfajta gimnasztikusan kicsavart kéztechnikával játszva kell kompenzálniuk. Ez a technikai nehézség a tehetséges magyar zeneművész előadásában, különösen közelről nézve, szemléletes volt, ám a hangzásból nem lehetett kiérezni a nehézséget. A kritika szerzője nagyszerűnek nevezte a csellista előadását és elismerően írt annak fürge és könnyed ujjtechnikájáról, valamint gazdag hangszínvilágáról. Várdai István a kiszolgált fegyverraktárból kulturális központtá átalakított Park Avenue Armoryban Bach 1., 5. és 6. csellószvitjét adta elő, ráadásként az évszázadokon át méltánytalanul elhanyagolt Bach-szviteket népszerűsítő Pablo Casals egyik tanítványa, Gaspar Cassado egyik szvitje harmadik tételének bravúros eljátszásával egészített ki.

A gordonkaművész, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2009-ben szerezte meg diplomáját (a vizsgahangverseny egy részlete ide kattintva tekinthető meg videón), 2015. május 31-én Frankl Péter zongoraművésszel ad majd Beethoven-estet a Zeneakadémia Nagytermében. Várdai István 1985-ben született Pécsett, zenei tanulmányait a budapesti és a bécsi zeneakadémián, majd a németországi Kronberg Akadémián végezte, utóbbinak 2013-tól oktatója. Nemzetközi díjai közül kiemelkedik a 63. Genfi Nemzetközi Zenei Verseny (2008) fődíja, amely mellé megnyert az öt különdíj közül négyet, köztük a közönségdíjat, a Pierre Fournier elismerést, továbbá a Coup de coeur Breguet díjat is - olvasható a BMC magyar zenei információs központjának honlapján (info.bmc.hu). Várdai István korábban első helyezést ért el az Ausztriában megrendezett XIII. Nemzetközi Brahms Versenyen (2003), míg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt - annak történetében páratlan módon - háromszor nyerte meg. Moszkvában 2007-ben 3. díjat nyert a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen. Nemzetközi sikerei mellett a magyarországi elismerések sem maradtak el: 2009-ben magyar zeneművészet kategóriában Junior Prima-díjjal tüntették ki.

Forrás: MTI/Zeneakademia.hu

Címkék