Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz

Zeneakadémista hallgatók az idei Junior Prima díjazottak között

2019. november 22.

Tíz fiatal tehetség vette át a 2019-es Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, köztük a Zeneakadémia diákjai is. A zsűri elnöke Dr. Vigh Andrea, az intézmény rektora volt, tagjainak sorában pedig több oktatója is helyet foglalt.

Átadták az idei Junior Prima Díjat a fiatal zeneművészeknek, a Müpában csütörtök este tartott gálán tíz tehetség kapta meg az elismerést. Az idei díjazottak között van a Zeneakadémia növendékei közül Balázs Elemér György zongorista, Cseh Péter dzsesszgitáros, Csőke Flóra csellista, Jenei Erzsébet hárfás, valamint Korossy-Khayll Csongor és Tóth Kristóf hegedűs hallgatók. A további kitüntetettek között van az egyetem korábbi tanulói közül Szokolay Ádám Zsolt zongorista, a Zeneakadémia idei Bartók Világversenyének győztese, Dobszay Péter karmester, orgonaművész, Megyimórecz Ildikó operaénekes és Scheuring Kata fuvolaművész. A 12. alkalommal átadott elismerésben eddig több mint 100 tehetséges fiatal részesült – közölte Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója a díjátadón a távirati iroda tudósítása szerint. Hozzátette: a fiatal, kiemelkedő tehetségek megújuló erőforrásai a kultúrának, s ezért is különleges alkalom ennek a díjnak az odaítélése. A zsűri elnöke, Dr. Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, a Zeneakadémia rektora azt hangsúlyozta, hogy Magyarország zenei nagyhatalom. Véleménye szerint nagyszerű fiatalok közül választották ki a díjazottakat, s a döntést kiegyenlítettnek érezte, hiszen majdnem minden hangszer művésze, énekes és dzsesszzenész is részesülhetett az elismerésben. Idén a zsűri tagja volt Balázs János zongoraművész, Binder Károly zeneszerző, zongoraművész, Dráfi Kálmán zongoraművész, Fazekas Gergely zenetörténész, Fekete Gyula zeneszerző, Fülei Balázs zongoraművész, Jakobi László csellóművész, hangversenyrendező; Marton Éva operaénekes, Szentpáli Roland tubaművész és Vásáry Tamás zongoraművész, karmester.

 

A díjazottak (balról jobbra): Balázs Elemér György, Cseh Péter, Csőke Flóra, Dobszay Péter,
Jenei Erzsébet, Korossy-Khayll Csongor, Megyimórecz Ildikó, Scheuring Kata, Szokolay Ádám Zsolt
és Tóth Kristóf
Fotó: MTI / Máthé Zoltán
 

Címkék