Az ízlés valaminek a tagadása. A zseni állít, mindig csak állít.

Liszt Ferenc
Operaszkeccsek

2014. június 18. 19.00-22.00

Solti terem

Operaszkeccsek A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Kecskés D. Balázs
Szonya

Horváth Bálint
Sarah és Billy szomorú históriája


SZÜNET

Fekete Gyula
Római láz


SZÜNET

Virágh András Gábor
Femme Fatale 2200111XXG

Kutrik Bence
The Immortal Heart

-;-Énekesek: Bernáth Éva, Imai Ayane, Makiko Yoshida (szoprán); Gheorghita Orsolya, Vincze Klára (mezzoszoprán) valamint Beéri Benjámin, Erdős Attila és T. Gippert Béla m.v.

Táncosok: Horváth Máté, Rusu Andor

Zeneszerzők: Fekete Gyula, Horváth Bálint, Kecskés D. Balázs, Kutrik Bence, Virágh András Gábor

Concerto Budapest

Vezényel: Vajda Gergely

Koreográfus: Lázár Eszter

Animáció: Csákovics Lajos

Rendezőasszisztens: Haás Vander Zsófia

Rendező: Almási-Tóth András és Kovács Dániel

A részletes szereposztás és stáblista az előadás műsorfüzetében, ide kattintva tekinthető meg.

 

Fantázia, poézis, szépség – olvasható a Zeneakadémia Nagytermének mennyezetén lévő díszlámpákra írva. E három fogalom együttállása a kezdetektől meghatározza az intézmény szellemiségét, s különösen jól illik az év végi operavizsgákra. Hiszen immár hagyomány, hogy ősbemutatókat tart a Zeneakadémia ezeken a „vizsgákon”, amelyek a növendékek számára valóban megmérettetést jelentenek ugyan, a közönség azonban aligha érzékeli az előadások iskolás jellegét. Valódi operai műhelyről van tehát szó, amelyben az alkotó fantázia, a zene poézise és az énekhang szépsége forr szétválaszthatatlan egységbe.

Ebben az évben nem egy, hanem négy fiatal zeneszerző kapott felkérést, hogy rövidfilmek mintájára alkosson operaszkeccseket. A négy miniopera kiegészül Fekete Gyula: Római láz című, 1992-es operájával, mely Zeneszerzés Tanszék jelenlegi vezetőjének diplomamunkája volt. Az első részben a komolyabb hangütés dominál: Kecskés D. Balázs: Szonya című munkája Dosztojevszkij ihletésére született. Ezt követi az eredetileg két szereplős Fekete-opera, mely most négy szereplővel kel életre, új színpadi felfogásban. A szünet után a B-kategóriás zsánerfilmek témái kapnak helyet: Horváth Bálint western-operája, Sarah és Billy szomorú históriája, majd Kutrik Bence: The Immortal Heart című thrillere, mely egyben a zeneszerző vokális diplomamunkája is. Az estet Virágh András Gábor: Femme Fatale 2200111XXG című sci-fije zárja.

A fiatalos tematika, és a trash-kultúra „beemelése” a komolyzene területére különleges esemény, az opera műfajának megújítására, az új közönség megnyerésére tett kísérlet. A darabokat az opera szak színészmesterség tanára, Almási-Tóth András és volt tanítványa, Kovács Dániel rendezi, a látvány Lisztopád Krisztina munkája, a zenei anyag tolmácsolásában Vajda Gergely és a Concerto Budapest együttese lesz a növendékek segítségére.

Jegyár:

A koncertre díjtalan belépő igényelhető a Zeneakadémia jegypénztárában.