Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak
Fenyő László és a Philharmonia Quartett Berlin

2016. november 29. 19.30-22.00

Négyszer négyes

Fenyő László és a Philharmonia Quartett Berlin A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Haydn
g-moll vonósnégyes, op. 74/3

Wolfgang Rihm
Grave


SZÜNET

Schubert
C-dúr vonósötös, D. 956

-;-Fenyő László (cselló)

Philharmonia Quartett Berlin: Daniel Stabrawa, Krzystof Polonek (hegedű); Neithard Resa (brácsa); Dietmar Schwalke (cselló)

„Következetesen tiszta intonáció”, „tömör, mégis ezerszínű hang”, „a kompozíció rétegeinek beható feltárása és kibontása” – írta róla egy kritikus néhány éve. S valóban: a Németországban élő Fenyő László káprázatos módon kezeli, sőt uralja hangszerét. Virtuóz és szuggesztív előadásmódja 2004-ben babonázta meg először a világot, amikor a kronbergi Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny első díjasaként végzett. A Philharmonia Quartett Berlin a világ egyik legjobb együtteseként számon tartott Berlini Filharmonikusok tagjaiból alakult bő húsz éve, s vívta ki saját jogán is tekintélyét a kamaraformációk között. Repertoárjuk hatalmas; értő kézzel és friss energiákkal nyúlnak a klasszikusokhoz és a 20. századi alkotók műveihez egyaránt. A műsoron az egyes zeneszerzők viszonylag kései, szenvedélyes művei szerepelnek: Haydn talán legnépszerűbb, Apponyi grófnak dedikált elegáns hangvételű g-moll vonósnégyese, majd Wolfgang Rihm Grave című darabja, mely a dühödt nekiveselkedések és a csendes beletörődés váltakozását mutatja be plasztikusan. Az estet záró nagyszabású Schubert-mestermű, a C-dúr vonósötös alig két hónappal a komponista halála előtt született, az élet búcsúztatásának talán legszebb zenei megfogalmazása.

Jegyár:

1 400, 2 100, 3 500, 4 900 Ft