Az Akadémián eltöltött idő alatt tanultam meg a fegyelem és a kemény munka alapjait, melynek aztán egész életemben hasznát vettem.

Solti György
Adventi üdvözletek a nagyvilágból

2016. december 6. 19.30-22.00

Adventi üdvözletek a nagyvilágból A Zeneakadémia saját szervezésű programja


Agni parthene – görög-bizánci ének az Istenszülőhöz


Athosz-hegyi Trishagion himnusz

Bortnyanszkij
Slava vo visnih Bogu – karácsonyi himnusz

Csajkovszkij
Trishagion

Rahmanyinov
Slava vo visnih Bogu

J. S. Bach
„Bist du bei mir” c. ária, BWV 508

J. S. Bach
F-dúr olasz versenymű, BWV 971

Spohr
6 Német dal, op.103

Saint-Saëns
„Mon coeur s’oure” – ária a Sámson és Delila című operából


SZÜNET

Wade
Adeste Fideles

Reger
Mariä Wiegenlied, Op. 76/52

Bartók
Román kolindadallamok - 1. sorozat


Improvizációk a karácsonykor énekelt román népi dallamokra


Bölcs Alfonz király cantigái (spanyol)


Mamao chveno – grúz ének


Abaúji karácsony – ruszin, cigány, magyar kántáló énekek


Kae le kae – dél–afrikai sutu ének


Mary had a baby – amerikai gospel


Encourage my soul – amerikai gospel


Karácsonyi dallamok szaxofonra és zongorára

-;-Vörös Szilvia (mezzoszoprán); Vásáry André (férfi szoprán), Szepesi Bence (klarinét), Balog József, Káel Norbert (zongora)

Szent Efrém Férfikar

Budapest Saxophone Quartet

Az est műsora – amelyen különböző korok adventi énekei, a karácsonyi népszokások ihletett dallamai szerepelnek – felejthetetlen zenei utazást kínál a közönségnek. A koncerten fellép Vörös Szilvia, a Junior Prima díjjal kitüntetett énekesnő, generációjának egyik legígéretesebb tehetsége, az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny nagydíjának győztese. Partnere a koncert folyamán Balog József zongoraművész és a Budapest Saxophone Quartet lesz. A Párizsi Zeneakadémiát végzett kvartett tagjai több mint 1500 hangversenyt tudhatnak maguk mögött. Külföldi fesztiválok állandó szereplői, játékuk egészen különleges hangzásvilágot teremt a hangversenytermek színpadán. Hozzájuk csatlakozik Vásáry André, hazánk egyetlen férfi szoprán énekese. Zenei csemegének ígérkezik Káel Norbert improvizációs játéka Bartók: Kolindák című zongoraművére, mely változatos stílusú román parasztdalokat a néphagyomány szerint eredetileg karácsonykor adtak elő. A bostoni Berklee School of Musicban tanult fiatal zongorista egyformán otthonosan mozog a jazz és a klasszikus zene világában. A két stílust egyedi módon fuzionálja, a klasszikus zene eszköztárát, technikai jellegzetességeit, és a jazz harmóniai és ritmusvilágát egyesíti magával ragadó fantáziával. A Szent Efrém Férfikar éneke a bizánci rítusú egyházzene bölcsőjétől az orosz egyházzene három nagy egyéniségének motettáin át kalauzolja a hallgatóságát, helyenként 11 szólamban megidézve az ünnepi harangok imára hívó szavát.

Jegyár:

3 900, 4 900, 5 400, 6 500 Ft