Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak

2017. december 7. 20.00-22.00

Külső helyszín

Találkozások Dohnányival 3/3. A Zeneakadémia saját szervezésű programja

3 részes előadássorozat filmvetítéssel egybekötve


A „Two Friends in Tallahassee: Ernst von Dohnányi and Eddy Kilenyi” c. film vetítése (rend. Angela Willoughby, 2008) az MTA BTK Zenetudományi Intézet Nemzetközi Dohnányi-napja keretében.

-;-Az előadássorozatot szerkesztette: Prunyi Ilona zongoraművész és Kusz Veronika muzikológus

Dohnányi Ernő (1877−1960) születésének 140. évfordulóját ünnepeljük. A világhírű zeneszerző, zongoraművész és karmester, aki a két világháború közti időszakban a Filharmóniai Társaság elnökkarnagyaként és a Magyar Rádió zenei igazgatójaként a magyarországi zenei élet meghatározó alakja volt, 1916−1919-ig, majd 1928-tól 1943-ig a Zeneakadémia professzoraként és főigazgatójaként (1919, 1934−1943) is működött. Habár az ezredfordulót követően Dohnányi tevékenységét mind nagyobb érdeklődés övezi az előadóművészet, a zenetudomány és a szélesebb közönség oldaláról, személyének és életművének megítélését még mindig számos mítosz és tévképzet torzítja. A három alkalomból álló rendezvény alkalmával filmvetítéssel, mini-koncerttel és zenetörténeti előadással emlékezünk rá, azzal a nem titkolt céllal, hogy közelebb hozzuk alakját a mai zeneakadémisták, muzsikusok és zeneszeretők számára.

Jegyár:

Az előadásra a belépés díjtalan a terem befogadóképességének a határáig.