Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
kamara.hu/2

2018. november 16. 19.00-21.00

Solti terem

kamara.hu – a Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja

kamara.hu/2 A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Üveggyöngyjáték

Doráti: Duo Concertante
Veress: Szonatina
Brahms: 3. (c-moll) zongoratrió, op. 101

SZÜNET

Heinz Holliger: „COncErto“- collage
Brahms: h-moll klarinétötös, op. 115

A fesztivál művészeti vezetői: Simon Izabella és Várjon Dénes

Viviane Hagner (hegedű), Rohmann Ditta (cselló), Heinz Holliger (oboa), Reto Bieri, Klenyán Csaba (klarinét), Lakatos György (fagott), Roman Rabinovich, Várjon Dénes (zongora)
Merel Quartet: Mary Ellen Woodside, Edouard Mätzener (hegedű), Alessandro D’Amico (brácsa), Rafael Rosenfeld (cselló)

A fesztivál második estéjén Hesse és regénye, Az üveggyöngyjáték kapcsán ugyancsak Svájcé és a mester-tanítvány párosoké lesz a főszerep. A Svájcban elhunyt Doráti Antal művét Heinz Holliger és Várjon Dénes adja elő. Míg Holliger egyfajta mesterfigura a fesztivál művészeti vezetőinek életében, maga is növendék, hiszen Veress Sándortól tanult zeneszerzést – természetesen Svájcban. Hálás tanítványként pedig komoly energiákat fordít mestere életművének népszerűsítésére. Az első félidőt záró, a svájci Hofstettenben komponált Brahms-trió érdekessége, hogy budapesti premierjét maga a szerző játszotta Hubay Jenővel és David Popperrel. A koncertet záró klarinétötös jelentősége pedig Az üveggyöngyjáték Hesse munkásságában elfoglalt helyéhez hasonló. Az pedig már a legkevésbé sem okoz meglepetést, hogy a kettő között elhangzó Holliger-mű előadói egytől egyig svájciak.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

2 500, 3 200 Ft