Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek
Zenélő halak

2020. november 8. 15.00-16.30

Solti terem

Liszt-kukacok Akadémiája – Zenélő természet

Zenélő halak A Zeneakadémia saját szervezésű programja

10–15 éveseknek

Tavaszról elhalasztott koncert

Liszt: Zarándokévek, Első év: Svájc – A forrás partján
Debussy: Képek, 2. füzet – Aranyhalak
Britten: Hal a csendes tavakban
Schubert: A pisztráng, D. 550
Schubert: A-dúr („A pisztráng”) zongoraötös, D. 667 – részlet

Megyesi Zoltán (tenor), Fülei Balázs (zongora), Varga Oszkár (hegedű), Ludmány Dénes (brácsa), Varga István (cselló), Varga Viktor (nagybőgő)
Mesélő: Mona Dániel

Hogy miként keletkezett a zene, azt nem tudjuk, de sokan gondolják úgy, hogy valamikor az ősi időkben az ember felfedezte a természet hangjainak szépségét, és megpróbálta a maga eszközeivel utánozni azt. Akárhogy is történt, a „klasszikusnak” is nevezett művészi zenében mindig fontos szerepet játszott a természet, illetve az a kérdés, hogy miként idézhető meg a körülöttünk lévő világ a zene segítségével. ▪ A Zeneakadémia ifjúsági programsorozata, a Liszt-kukacok Akadémiája ezúttal a zene és a természet viszonyát vizsgálja. Ezen a koncerten különös területre merészkedünk: le a víz alá, a halak közé. Mert bár a halak éneke aligha inspirált bárkit is zenélésre, rengeteg zeneszerző írt „vizes” vagy éppen „halas” zenéket. Hogy ezek milyenek és miért éppen olyanok, amilyenek, azt Fülei Balázs zongoraművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője és Mona Dániel zenetörténész fogja elmesélni, s ebben nemcsak kitűnő muzsikus kollégák lesznek a segítségükre, hanem Liszt, Debussy és Schubert is.
Az eseményre az április 19-ére váltott jegyek és bérletek érvényesek.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

1 900 Ft

Hasonló események: