Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek
Concerto Budapest

2021. január 23. 19.30-22.00

Nagyterem

Concerto Budapest

Csak online

Schubert: C-dúr vonósötös, D. 956

SZÜNET

Wagner: Siegfried-idill
Schumann: a-moll csellóverseny, op. 129

Perényi Miklós (cselló)
Keller Kvartett: Keller András, Környei Zsófia (hegedű), Homoky Gábor (brácsa), Fenyő László (cselló)
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

A mesteri szakértelem és a művészi ihlet, s éppígy az örökölt tradíció és a személyes mondandó kettőssége jellemzi majd e koncert programját csakúgy, mint a fellépők együttműködését a pódiumon. Mindjárt a hangverseny első száma, Richard Wagner Siegfried-idillje ilyen testvérerényeket tesz érzékletessé: a szerenád-hagyomány vállalását és a legsajátabb alkotói – és férji – vallomását állítva a középpontba. Robert Schumann 1850-ben komponált a-moll csellóversenye (a szerző meghatározásában: hangversenydarab gordonkára zenekari kísérettel) pedig olyan muzsikus szólójával hangzik majd fel, aki személyében valóságos megtestesülése a fent említett értékek oly kívánatos harmóniájának. Perényi Miklós ez a nagy hangszeres művész, aki a koncert második részében igazán méltó partnerekkel, a Keller Quartet tagjaival fog együtt muzsikálni: a Franz Schubert életének legutolsó esztendejében, 1828-ban komponált összegző-összefoglaló kamarazenei remekművet, a C-dúr vonósötöst előadva. E kompozícióról és annak is gyönyörű Adagio-tételéről nem kisebb szaktekintély, mint Kurtág György vallott ekképpen: „Nekem a szépségideálom Schubert Vonósötösének [...] a lassú tétele. Nekem a szépségideálom az, hogy valami gyönyörű.”
Élő közvetítés a Concerto Budapest és a Zeneakadémia honlapján, FB oldalán és YouTube csatornáján. További információ itt.

www.concertobudapest.hu

Rendező:

Concerto Budapest