Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
ZAK Saxophone Ensemble

2021. október 13. 19.00-21.00

Solti terem

A Zeneakadémia műhelyei

ZAK Saxophone Ensemble A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Dukas: La Péri – Fanfár (Ronald Caravan átirata)
Vivaldi: h-moll hegedű-négyesverseny, RV 580 (Andrew Wilson átirata)
Tõnu Kõrvits: Landscapes from a Night Train
Gounod: Petite Symphonie (Mike Frankton átirata)

SZÜNET

Alistair Parnell: Persiflage
Kristina Arakelyan: Poem
Weiner: 1. divertimento, op. 20

A Zeneakadémia hallgatói: Nagy Zsófia, Katona Szilárd, Pusomi Viktória, Susovich Szilárd, Vincze Marcell, Daradics Flórián (szaxofon)
A Bartók Konzi növendékei: Havasi Kristóf, Magyary Timót, Bakó Noémi, Babai Borbála (szaxofon)
Vezényel: Kyle Horch
Művészeti vezető: Seleljo Erzsébet

Antoine-Joseph Sax, akit gyermekkorától csak Adolphe-nak szólítottak, 1814-ben született a mai Belgium területén. Szülei hangszerkészítők voltak, így a fuvolán és klarinéton játszó Sax számára magától értetődő kihívást jelentett már egészen fiatal korától, hogy ő is kipróbálja magát a hagyományos hangszerek átformálása, a modern zene igényeire szabása, illetve újak építése terén. A szaxofont, ezt a zenekarok (különösképp katonazenekarok) számára konstruált instrumentumot 1846-ban jegyeztette be, de bármennyire lelkesedtek is a találmány hangszínéért olyan komponisták, mint Hector Berlioz, a hangszer csak néhány évtizeddel később keltette fel igazán a zeneszerzők érdeklődését. A 20. századtól azután egyre nőtt a szaxofon elfogadottsága a jazz- és a klasszikus zene területén egyaránt; a modern alkotók zenekari és kamarahangszerként egyformán szívesen használják, sőt átiratokat is gyakran készítenek rá, ahogyan azt a Zeneakadémia és a Bartók Konzi növendékeinek koncertműsora is szépen illusztrálja.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

Díjtalan belépő igényelhető a Zeneakadémia jegypénztárában, a koncert előtt egy hónappal.

Hasonló események: