Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
BRASS ’N’ ROLL

2022. február 9. 19.00-21.00

Solti terem

BRASS ’N’ ROLL A Zeneakadémia saját szervezésű programja

A ljubljanai, zágrábi és a budapesti Zeneakadémiák közös rézfúvós koncertje

Rameau: Zaïs – Nyitány (Szentpáli Roland átirata)
Bánó Tamás Barnabás: Vanitas
Maja Čerček: Na Hribu
Aurés Moussong: Krakatoa

SZÜNET

Rameau: Platea – Vihar (Szentpáli Roland átirata)
Josip Prajz: Bio bih mjed sto jeci
Kristof Strnad: Lux et Tenebrae
Sara Jakopović: Brass and Beyond

Lovro Čutić, Patrik Palić, Luka Halužan, Marko Mumlek, Filip Pavlić, Matej Vukić (trombita – Zágrábi Egyetem, Zeneművészeti Kar)
Sebastijan Buda, Gašper Okorn, Žan Zdovc, Sara Hartman (kürt – Ljubljanai Egyetem, Zeneművészeti Kar)
James Wolfe, Janák Gergely, Kedves Gergely, Dénes András (harsona – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest)
Vincze Nándor, Lőrincz Jenő (tuba – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest)
Aleksander Simionov, Inti Pucihar (ütőhangszerek – Ljubljanai Egyetem, Zeneművészeti Kar)
Vezényel: Szentpáli Roland
A zeneszerző hallgatók tanárai: Fekete Gyula (1, 3), Jani Golob (2), Srečko Bradić (4), Marko Mihevc (5), Berislav Šipuš (6)

BRASS’ N’ ROLL címen szervezett a Ljubljanai Egyetem Zeneművészeti Kara, a Zágrábi Egyetem Zeneművészeti Kara és a Zeneakadémia Fúvós Tanszéke közös programot. A projekt célja, hogy több szinten reflektáljon a rézfúvós együttes műfajára, amelyről a szélesebb közönség számára elsőre inkább a tűzoltó- és katonazenekarok, utcai ünnepségek jutnak eszébe. Azonban a rézfúvós zenének jóval klasszikusabb hagyományai is vannak és egyes zenetörténeti időszakokban rendkívül népszerű volt. Ezzel a koncertműsorral a programban résztvevő zeneszerző és rézfúvós oktatók és hallgatók szeretnék bemutatni a rézfúvós muzsika kifinomultabb, klasszikusabb vonásait, és megmutatni a közönség számára, milyen sokféle érzelmi tartalmat lehet közvetíteni, és milyen változatos hangzásvilágot lehet létrehozni ezeken az aranyló hangszereken. Az est folyamán elhangzó, zeneszerző hallgatók által komponált kortárs művek és Jean-Philippe Rameau műveinek értő átiratai bizonyítják, hogy a rézfúvós zenének is helye van napjaink koncertéletében. A Ljubljanai Egyetem Zeneművészeti Kara, a Zágrábi Egyetem Zeneművészeti Kara és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem sokéves múltra visszatekintő szakmai kapcsolatot ápol. Ez a közös program is kiváló példája az egymáshoz számos szakmai, kulturális és történelmi kapoccsal kötődő három intézmény gyümölcsöző együttműködésének. A BRASS’ N’ ROLL programsorozat az Erasmus Blended Intensive Programme keretén belül valósult meg, melynek során a résztvevő oktatók és hallgatók több online kurzuson és workshopon vettek részt, amit egy intenzív próbaidőszak követett Ljubljanában. A közel fél éves munka eredményt mutatják be három egymást követő este Ljubljanában, Budapesten és Zágrábban.

 

Az esemény társrendezői:

Rendező:

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Jegyár:

Díjtalan belépő igényelhető a Zeneakadémia jegypénztárában legkorábban a koncert előtt egy hónappal.