Liszt szerepe a zongorajátszásban ugyanaz, mint Euklideszé a geometriában.

Alan Walker

Tehetség Napja: műhelytitkok és minikoncertek a Zeneakadémián

2020. január 23.

Idén február 9-én lesz a Zeneakadémián hagyományosan megrendezett Tehetség Napja: a rendezvény kiemelkedő diákjaink fellépésével és szakmai műhelytitkokkal várja az érdeklődőket. 

A részletes program szerint Solti teremben 11 és 15 órától a Zeneakadémia tehetségei a Liszt Ferenc Kamarazenekarral Bach, Telemann és Mozart, illetve Vivaldi műveit játsszák. A Nagyteremben 14 órától Szabó Balázs és két növendéke tart nyilvános orgonaórát, majd 19 órától Rolla János és a Zeneakadémia Kamarazenekara David Fray zongoraművész közreműködésével ad koncertet, a műsoron Bartók Divertimento, Mozart 9. (Esz-­dúr) zongoraversenye és Schubert 5. (B-dúr) szimfóniája szerepel.

A X. teremben (2. emelet) 12 órától a Korossy Trió (Korossy Khyall Csongor, Devich Gergő, Balog Ádám) ad koncertet Mozart-darabokkal, 13 órától rézfúvós hallgatók kamarazenéje várja az érdeklődőket, 14.30-tól pedig a Kökény Kvartett lép fel egy Schubert-vonósnégyessel. Később, 16 órától az Ének Tanszék mutatkozik be Purcell, Mozart, Donizetti és Puccini népszerű műveinek részleteivel, 17:30-tól pedig csellóduók hangzanak el.

A Kupolateremben (4. emelet) 12 órától a Bartók Konzervatórium növendékei adnak kamarakoncertet többek közt Debussy-, Ravel- és Beethoven-kompozíciókkal, 13.30-tól pedig az Ensemble Z lép fel: az együttesben fúvós, elektromos gitáron játszó, dobos, Hammond-orgonás növendék játszik. Az Egyházzene Tanszék 16.30-tól mutatkozik be egyebek mellett Liszt-, Bach- és Saint-Saёns-művekkel, gregorián dallamokkal, aztán 18 órától a Doktori Iskola növendékei lépnek fel.

Az I. előadóteremben (1. emelet) 12.30-tól elektronikus zene a műsor, a Dark Flow Electronic Ensemble: az együttes magját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Elektronikus Zenei Médiaművészet szakirány hallgatói alkotják, jelen idejű interpretációs technikákat alkalmaznak, spontán és véletlen hangzásokat kialakítva. Délután 5 órától kerekasztal-beszélgetést tartanak A zenei felsőoktatás hogyan reflektál a mai kor igényeire? címmel, Dr. Vigh Andrea rektor, Fekete Gyula rektorhelyettes és Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója részvételével, Péteri Lóránt tanszékvezető moderálásával.

A XXIII. teremben (3. emelet) nyilvános órákat tartanak: 12.30-tól nyilvános fuvolaóra lesz Oross Vera szakirányvezetővel és két növendékével, 16 órától pedig Boldoczki Gábor trombitaművésszel, tanszéki csoportvezetővel és két hallgatójával. A Rendkívüli Tehetségek Képzőjének hallgatói 17.30-tól adnak koncertet itt, mások mellett zongorista, hegedűs, csellista és klarinétos fiatalok lépnek fel etűdökkel, részletekkel. Jegyár a tehetség nap programjaira 1 500 forint, a Nagyteremben tartandó esti koncertre pedig külön jeggyel lehet belépni, 2 500 és 4 900 forint közötti áron. Akik napközbeni jeggyel rendelkeznek, utóbbira kedvezményt kapnak.